Щамове
- Lactobacillus crispatus LBV 88 = DSM 22566
- Lactobacillus rhamnosus LBV 96 = DSM 22560
- Lactobacillus jensenii LBV 116 = DSM 22567
- Lactobacillus gasseri LBV 150Н = DSM 22583
Щамовете Lactobacilli в състава на Astarte са селектирани директно от влагалището на здрави, бременни жени в края на първия триместър, т.е. човешки произход.
* могат да се изолират и от кисело мляко, катък, сирене и др.
Този факт гарантира, че селектираните щамове могат да колонизират и да продължават да съществуват върху лигавицата на влагалището.
- Колонизацията с L. crispatus или L. jensenii се асоциира с по-ниска честота на бактериална вагиноза
- L. gasseri и L. rhamnosus притежават пробиотични свойства
Всички 4 щама
- произвеждат млечна киселина и антипатогенен hydrogen peroxide
- имат ацидификационна способност (способност да подкиселяват средата)
- възпрепятства растежа на патогени, включително и Gardnerella vaginalis
ASTARTE – патенти
Европейски патент EP2509610 (DE, FR, IT, GB & CH)
Американски патент 8 846 027B2
Канадски патент 2 809 398
Патент на Евразия № 024951 (Украйна 115520)