УПОТРЕБАТА НА ВАГИНАЛНИТЕ ПРОБИОТИЦИ – ОТГОВОРИ НА ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Обикновено във вагината съществува баланс между добри микроорганизми, Lactobacilli, които пречат на други „лоши“ бактерии да се разраснат до ниво, което води до симптоматика. Има обстоятелства, които могат да повлияят на този баланс. Това са прием на антибиотици или други лекарства, отслабване на имунната система, недостатъчна или прекомерна хигиена в интимната зона, хормонални промени в резултат на прием на хормонални контрацептиви, бременност или менопауза.

Освен неприятните симптоми: пруритус (сърбеж), болка, парене или неприятен вагинален дисбаланс, може да се стигне до други последствия, като например бактериална или гъбична вагинална инфекция, но и инфекции, засягащи пикочния тракт, а при бременни жени може дори да има риск от преждевременно раждане.

Следователно е необходимо да се възстанови балансът чрез прием на Lactobacilli.

Това обаче трябва да се прави при определени условия. По-долу отговаряме на най-често задаваните въпроси, свързани с приема на вагинални пробиотици (Lactobacilli).

1. На каква възраст е полезно да се приема перорален или вагинален пробиотик Lactobacillus

Тъй като излъчването на секрет от вагината започва след пубертета, тогава може да се започне и приемът на Lactobacilli.

Приемът на Lactobacilli е полезен независимо от това в кой етап от живота сте: дали сте девойка, възрастна жена, майка, в менопауза, или пост-менопаузална.

2. Има ли значение какъв тип Lactobacilli се приемат

Съществуват над 260 различни разновидности на Lactobacilli, бактериите, които произвеждат млечна киселина. Всички те произвеждат млечна киселина, но видовете и подвидовете може да имат различно въздействие, както и имат предпочитано място на действие (например в храносмилателния тракт или вагината).

Например: най-често срещаните видове Lactobacilliкоито се намират във вагиналната флора на здрави бременни жени, са Lb. crispatus, gasseri, rhamnosus и jensenii.

Следователно при наличие на урогенитални болести следва да се приемат само тези Lactobacilli, които обичайно съществуват в женската вагинална флора и могат да колонизират зоната, да се множат и да окажат подтискащ ефект върху лошите бактерии.

3. Какво количество и колко често следва да се приема Lactobacilli

Теоретично погледнато, полезно е да приемате пробиотик ежедневно.

В какво количество е важно да се уточни, а още по-важно от количеството е прецизирането на типа Lactobacilli. Пробиотикът трябва да действа конкретно върху здравословен проблем и да предизвиква тропизъм в целевата зона.

Също така мисълта „колкото повече добри бактерии се дават, толкова по-добре“ не е вярна: някои ефекти се получават с по-малко количество бактерии, a други – с по-голямо. Количеството, което трябва да се приема, зависи от типа Lactobacillus и зоната, към която е насочен той.

Следователно следва да се приемат Lactobacilli с доказан ефект в проучвания и с препоръчителната доза за лечение на дисбаланс и въздействие върху вагиналния секрет.

4. Какво е по-добре да се приема: комбинация от няколко типа Lactobacilli или Lactobacilli от един вид

Теоретично погледнато, комбинациите са полезни, тъй като се добавят конкретни ефекти. Потенциалният им конкурентен ефект обаче не бива да се пренебрегва.

Следователно типовете трябва да се избират така, че да не си съперничат, а самотовъздействие върху баланса на вагиналните бактерии е потвърдено в проучвания на комбинациите, а не само на отделните видове.

5. Пероралният прием на Lactobacilli влияе ли на вагиналната флора

Доказано е в проучвания, че пероралният прием на някои Lactobacilli води до създаването на колонии във вагината. За да преминат от храносмилателния тракт във вагината, е нужно да се приеме правилният тип Lactobacilli, който е устойчив на киселинната среда и солите в жлъчката.