Симптоми

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БАКТЕРИАЛНАТА ВАГИНОЗА

Бактериалната вагиноза е дисбактериоза на влагалището, която възниква в резултат на промяна на средата под влияние на различни външни и вътрешни за организма на жената фактори. По биологичната си същност, бактериалната вагиноза е възпаление на лигавицата на влагалището, предизвикано от анаеробни патогенни бактерии или гъбички. Нормално във влагалището около 90% от микрофлората трябва да бъде от млечнокисели бактерии от вида Lactobacillus acidophilus (ацидофилни бактерии),  които произвеждат млечна киселина и метаболити, и определят неговото киселинно рН. Така се потиска развитието на патогенните видове бактерии, които, ако се размножат, могат да предизвикат това заболяване.

В случай, че бактериалната вагиноза се развива по време на бременност, е възможно да доведе до значителни усложнения – преждевременно раждане, повишен риск от инфекция и др. Ето защо навременната диагностика и лечение на всяко променено по вид влагалищно течение в хода на бременността са изключително важни.

Най-често бактериалната вагиноза е ограничена във влагалището инфекция. Все пак е възможно да се развие и инфекция на матката и маточните тръби. Бактериите, предизвикващи бактериалната вагиноза, могат да доведат до развитие и на тазово-възпалителни заболявания, което от своя страна да доведе до стерилитет.

(При нормални условия в женския орган има много млечнокисели бактерии (Lactobacillus acidophilus или пръчки и лактобацили от Додерелин). Поради такива микроорганизми се образува кисела среда. По правило, по време на сексуално заболяване броят на млечнокиселите микроорганизми намалява и след това те се заместват от патогенни или по-скоро патогенни бактерии. Тези микроорганизми провокират развитието на болестта с отслабена имунна система. Това явление е причина за спад в нивото на киселинност във влагалището. Смята се, че бактериалната вагиноза се дължи на проникването на един вид микроорганизъм. Следователно, второто име за бактериална вагиноза – gardnerelleny или хемофилен вагинит. Днес е установено, че бактериалната вагиноза не се дължи на един микроб, а поради дисбаланса на различните видове бактерии. В резултат бактериалната вагиноза не принадлежи към инфекциозни заболявания и не се предава по полов път. За разлика от вагинита, бактериалната вагиноза не предизвиква възпалителни процеси във влагалището.)

ПРИЧИНИ ЗА НАРУШЕНИЕ НА ВАГИНАЛНАТА МИКРОФЛОРА

 • Честа и/или продължителна употреба на антибиотици
 • Гъбични инфекции(кандидоза)
 • Хормонални промени през пубертета, по време на бременнност и раждане, при аборти, менструални нарушения и в менопаузалния период
 • Климатични промени
 • Хроничен стрес
 • Прекомерна употреба на спермицидни и противозачатъчни средства
 • Сексуални отношения с различи партньори, пренебрегване на контрацептиви
 • Инфекциозно-възпалителни заболявания на тазовите органи
 • Полово предавани болести (Трихомониаза,Хламидиаза и др.)
 • Чревни заболявания
 • Неправилно използване на вагинални тампони
 • Бактериална вагиноза,която се проявява със засилено бяло или сиво на цвят вагинално течение с неприятна миризма, по-рядко с парене и болка по време на уриниране, или сърбеж
 • ïВсички микроорганизми с патогенна активност

Терапията при партньора е задължителна в случай на оплаквания като зачервяване или сърбеж по члена, парене или болка при уриниране. Препоръчва се провеждане на лечение при мъже, чиито партньорки развиват рецидивираща бактериална вагиноза.

Развитието на бактериална вагиноза често е единствен симптом на успоредно протичаща друга инфекция – например с хламидия, уреаплазма или гонорея. Ето защо при жени, при които се установява относително често бактериална вагиноза, е препоръчително да се направи тест и за съпътстващи полово-предавани инфекции, които сами по себе си могат да са предразполагащ фактор за заболяването.

СИМПТОМИ НА БАКТЕРИАЛНАТА ВАГИНОЗА

 • повишено по количество белезникаво или сивкаво вагинално течение
 • неприятна миризма на секрета от влагалището, която се засилва след полов акт или след менструация
 • сърбеж и/или парене във или около влагалището

ЛЕЧЕНИЕ

Успешното лечение на дисбактериозата на влагалището и нейните последствия е пряко свързано с възстановяването на микрофлората в него. Създаването във влагалището на правилната локална микробиоценоза ще доведе до елиминирането на патогенната и условно-патогенната микрофлора. Поради факта, че микрофлората на влагалището не се възстановява от само себе си, вагиналната дисбактериоза се премахва изключително трудно и много често рецидивира. Организмът се нуждае от външна помощ. Т.е. необходимо е реинтродуциране на полезни живи бактерии във влагалището за трайно възстановяване на вагиналната микрофлора и последващо цялостно излекуване. С премахването на дисбактериозата на влагалището се възстановява балансът в него.